Här finns enkla recept för hela familjen eller varför inte kompisgänget.
Helgrillad fläskkarré med salvia och citron (8 portioner)
Du behöver:
1 1/5 kg benfri fläskkarré
2 msk pressad citron
2 tsk salt
½ kruka färsk salvia
Smör- och rapsoljespray
1 citron
Gör så här:
Gnid in köttet med citronsaften. Hacka hälften av salvian. Salta och strö över salvia. Låt marinera minst 2 tim, gärna över natten.
Grilla på låg indirekt värme under lock ca 2 ½ tim. Spraya köttet med smör-&rapsolja under tiden det grillas. Dela citronen på mitten och grilla ca 10 min.
Låt köttet vila ca 10 min innan köttet skärs upp i skivor. Servera med gillad citron och resten av salvian.
Källa: Arla
Grillade lammracks med fänkål och basilika (4 portioner)
Du behöver:
1 kg lammracks
3 pressade vitlöksklyftor
1 citron, finrivet skal
12 g hela fänkålsfrön
1 msk flingsalt
0,5 tsk svartpeppar
Gör så här:
Putsa eventuellt lammet. Gnid in vitlök, citronskal och kryddor i köttet. Grilla cirka 15 minuter under lock, vänd efter halva tiden.
Använd gärna en stektermometer, köttet ska ha en innertemperatur på 60 grader.
Det går även bra att bryna köttet i stekpanna runt om och sedan steka färdigt i ugn på 200 grader i 10 minuter.
Källa: Coop
Grillad kycklingfilé i tomatmarinad (8-10 bufféportioner)
Du behöver:
6 kycklingfiléer
Olja
Salt och peppar
Tomatmarinad
1 burk soltorkade tomater
3 msk rödvinsvinäger
1 dl olja
1 kruka basilika
Salt
Peppar
Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader.
Salta och peppra kycklingen och bryn olivolja så att den får en fin gyllenbrun yta.
Stek klart kycklingfiléerna i mitten av ugnen ca 15 minuter eller tills innertemperaturen är 70 grader.
Blanda tomatcreme, rödvinsvinäger, olivolja och strimlad basilika i en skål.