År 2015 var det dags – Svenska Grillfrämjandet (SBQA) fick äran att anordna Grill och BBQ-VM i Göteborg. Det var det världsomspännande förbundet World Barbecue Association (WBQA) som offentliggjorde beslutet under ett besök i Göteborg. WBQA:s ordförande Patrick O’Sullivan motiverade det med orden att Sverige är en ”framstående grillnation” och att Göteborg har ett bra ”renommé som evenemangsstad”.
Göteborg levererade som utlovat. Under den 13 och 14 juni fylldes Heden i stadens centrum med grillandslag från en mängd olika länder och förväntansfulla supporters. Hela eventet pågick i tre dagar mellan den 12 och 14 juni med två fullspäckade tävlingstillfällen.
På 6 000 kvadratmeter gjorde lagen upp om världsmästartiteln framför den entusiastiska publiken och den internationella juryn. Lagen tävlade i de sju enskilda rätterna kyckling, fisk, nötkött, fläsk, fisk, vegetariskt och dessert. En vinnare utsågs i varje gren, och en totalvinnare korades.
Det favorittippade Swedish BBQ team var regerande europamästare och tävlade nu på hemmaplan. De tog hem en delseger, men det räckte tyvärr inte till den sammanlagda VM-titeln. Här har ni det fullständiga resultatet från 2015 års Grill & BBQ-VM:
Smoke it all, Danmark
Grrillgrabbarna, Stockholm
Fisk:
Grill Different, Italien
Kyckling:
Swedish BBQ Team, Sverige
Revbensspjäll:
British Bulldog BBQ, Storbritannien
Grisbog:
Team Borgström, Sverige
Oxbringa:
Austria BBQ Crew, Österrike
Home style cooking:
Vitalgarten BBQ-Club, Österrike
Vegetariskt:
Austria BBQ Crew, Österrike
Dessert:
Swedish BBQ Team, Sverige